Vývoj mediácie - mimosúdneho riešenia sporov na Slovensku

Vývoj mediácie na Slovensku sa začal v 90. rokoch 20. storočia počas obdobia transformácie k trhovej ekonomike a demokratického režimu. Po vzniku Slovenskej republiky v roku 1993 sa začala vytvárať legislatíva podporujúca alternatívne formy riešenia sporov vrátane mediácie.

V roku 2004 bola prijatý zákon č. 420/2004 Z. z., ktorý upravuje mediáciu na Slovensku - Zákon o mediácii. Tento zákon vymedzuje rámec pre proces mediácie, definuje práva a povinnosti účastníkov a poskytuje záruky pre mediátorov.

V priebehu nasledujúcich rokov sa mediácia postupne etablovala ako uznávaný a dôležitý spôsob riešenia konfliktov v rôznych oblastiach, vrátane obchodných sporov, rodinných záležitostí, pracovných konfliktov a mnohých ďalších.

Slovensko sa snažilo podporovať používanie mediácie prostredníctvom informačných kampaní, vzdelávania verejnosti a odborného školenia mediátorov. Tiež dochádza k integrácii mediácie do niektorých oblastí štátnej správy, s cieľom riešiť konflikty mimosúdnymi spôsobmi.

V súčasnosti je mediácia na Slovensku považovaná za dôležitú súčasť justičného systému a stále získava na obľube ako efektívny a rýchly spôsob riešenia sporov.