Ako postupovať pri riešení sporu prostredníctvom mediátora?

Mimosúdne riešenie sporov prostredníctvom mediátora je proces, ktorý sa často používa na riešenie konfliktov miernejšie a efektívnejšie, než by to bolo možné cez súdny systém. Tu je niekoľko krokov, ktoré môžete očakávať pri tomto procese:
  1. Výber mediátora: Začnite tým, že si zvolíte mediátora, ktorému zveríte Váš spor do rúk. Vhodné je vybrať si skúseného a kvalifikovaného mediátora, ktorý má znalosť  type sporu, ktorý riešite aj Vy sami.

  2. Zvolenie dobrovoľnej účasti: Väčšina mimosúdnych mediácií je dobrovoľná. Oba zúčastnené subjekty musia súhlasiť s účasťou na mediácii.

  3. Plánovanie stretnutí: Mediátor sa spojí s protistranou a inými zúčastnenými stranami, aby naplánoval stretnutia a nastavil očakávania.

  4. Prvé stretnutie: Na prvom stretnutí sa zúčastnené strany stretávajú s mediátorom. Mediátor vysvetlí proces mediácie, stanoví pravidlá a dohodne sa na cieľoch, ktoré majú byť počas mediácie a prostredníctvom nej dosiahnuté.

  5. Zbieranie informácií: Mediátor bude zbierať informácie o spore a bude sa snažiť pochopiť obidve strany a problém ako taký.

  6. Identifikácia a vyjadrenie záujmov: Strany identifikujú svoje záujmy a obavy. Mediátor pomáha stranám vyjadriť tieto záujmy.

  7. Hľadanie riešení: Mediátor pomáha zúčastneným stranám hľadať spôsoby, ako vyriešiť ich problémy a dospieť k dohode, s ktorou bude obidve strany súhlasiť a budú s ňou stotožnené a spokojné.

  8. Zostavenie dohody: Ak sa dosiahne dohoda, mediátor pomáha zostaviť písomnú dohodu, ktorá je záväzná pre obe strany.

  9. Riešenie sporov bez dohody: Ak sa nedosiahne dohoda, môžu sa zúčastnené strany rozhodnúť pre iné formy riešenia sporu, ako je súdne konanie.

Je dôležité si uvedomiť, že mediácia môže byť účinná len v prípade, ak obe zúčastnené strany majú ochotu spolupracovať a hľadať riešenia. Mediátor má zvyčajne na zreteli aj rovnosť strán a zabezpečuje, aby proces bol spravodlivý pre obe strany.

V prípade, že riešite spor a neviete si rady, zároveň Vás odrádzajú súdne poplatky a dlhý (niekoľkoročný) súdny proces, môžete sa obrátiť na nás a my pre Vás nezáväzne zhodnotíme, či je Váš spor vhodný na riešenie prostredníctvom mediácie.


Email: mediaciabb@gmail.com
Tel: +421 48 381 22 21